14-10-15

Hajpade teknikföretag ger få jobb

Pontus BraunerhjelmAtt teknikföretagen inte är några sysselsättningsmaskiner, det säger Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum och professor KTH, i Sveriges Radio med anledning av Ny Tekniks kartläggning av bl a Skype, Spotify och Mojang. I tidningen kompletterar han bilden med att säga att företagen bidrar till att ge Sverige en högteknologisk profil.

Utdrag ur Ny Tekniks artikel:

– Det är lätt att bli förförd av de här hajpade företagen. Det är bra att de växer, att de tuffar på. Men de har ju ingen sysselsättningsintensiv verksamhet precis, säger Pontus Braunerhjelm, vd för Entreprenörskapsforum och professor på KTH.

Han påminner om uppmärksammade amerikanska Whatsapp, vars fria meddelandetjänst blivit en stor framgång. Bolaget såldes för 130 miljarder kronor till Facebook i våras, och hade då 55 anställda. Twitter har inte fler än 3 300 anställda och Facebook bara 7 200.

En del av de tio bolagen som Ny Teknik tittat på har vuxit mycket snabbare utomlands än i Sverige. Bland annat it-företaget Qlik, som nu har flest anställda totalt i gruppen, med nästan 2 000 anställda globalt. I Sverige jobbar 445. Och Tobii, känd för sin ögonstyrningsteknik, har efter sitt företagsköp i USA i somras en tredjedel av sina 600 anställda på plats i Sverige.

Att de hajpade bolagen inte har resulterat i så många svenska jobb är alltså klart. I alla fall inte ännu. Men de är viktiga av andra anledningar, menar Pontus Braunerhjelm.

– De bidrar till att ge Sverige en högteknologisk profil, och visar omvärlden att här finns kompetens och goda möjligheter för entreprenörer, säger han.

Han utesluter inte heller att någon uppstickare kan bli ett nytt Ericsson.

– Sannolikheten är förstås liten. Men Google visar att även nya innovativa företag kan bli stora, räknat i antal anställda. Sökjätten har numera över 52 000 personer anställda världen över. Det är ungefär hälften så många som jobbar på Ericsson globalt.

Ta del av inslaget i Sveriges Radios Ekonomieko

Läs hela artikeln i Ny Teknik