15-04-13

Braunerhjelm om nedgången inom svenska paradbranscher

Pontus Braunerhjelm 700Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm medverkade i Ekonomiekot i lördags och kommenterade läget i it- och telekomindustrin. I mars varslade Ericsson 2 200 anställda i Sverige och Sony 1000 personer i Lund. Hur står det egentligen till med branschen i Sverige idag?

Pontus Braunerhjelm, forskningsledare Entreprenörskapsforum och professor KTH, inledde med att notera att det finns tecken som inte är positiva för it- och telekom, sektorer som varit svenska paradgrenar. I länder som är hyggligt jämförbara med Sverige, som Irland, Finland och Schweiz, ökar andelen sysselsatta inom branschen. Kanske kan vi lära från Schweiz och se vad de har lyckats med, sa Braunerhjelm.

I programmet medverkade även Helena Nordman-Knutson, konsult och tidigare börsanalytiker av telekomindustrin, som noterade att det som växer inom it- och telekommunikationssektorn är mjukvara, något som inte är Sveriges starkaste kompetens. Enligt henne gäller det att skapa förutsättningar för att den typen av kompetens också kan växa.

Varför ser vi inte den omställningsförmågan i svensk industri? Enligt Pontus Braunerhjelm kan utbildningssystemen vara en del av förklaringen. Men också att vi inte kan attrahera relevanta företag till de svenska klustren, t ex mjukvaruföretag. Det är en hård kamp om talangerna på området.

– Här gäller det att få in mer av dynamiskt entreprenörskap. Vi måste se till att det går att bygga företag i Sverige, inte bara att de säljs av när de nått en viss nivå. Riskkapitalet är också en del i detta, vi måste se det ur ett helhetsgrepp.

Totalt minskar nu sysselsättningen inom telekom- och it-sektorn. Det är märkligt att det sker trots goda förutsättningar och stora FoU-satsningar. Sverige borde vara en magnet för nya företag och människor. Det kräver en djupgående analys av varför detta sker, sa Braunerhjelm.

– I en global kamp om jobben är skatter inte oviktiga, här är t ex personaloptioner och frågor kring kompetensförsörjning värda att beakta.

Enligt Pontus Braunerhjelm kan ett återinflöde till universiteten vara en idé. Att ge höjd på sin examen genom att utbilda sig 3-6 månader för att sedan gå tillbaka till näringslivet kan vara ett bra recept.

Lyssna till Ekonomiekot i sin helhet.