Årets studentföretagare 2017: Vera Antonov gör bokföring enkelt för alla

Årets studentföretagare 2017 arrangerades på SUP46, en nod för Stockholms techstartups. Fem finalister stod redo att pitcha sina företag på tolv minuter med hopp om att ro hem förstapriset på 150 000 kronor och en plats i den internationella finalen i Frankfurt, Tyskland. På plats fanns en alert jury med uppgift att fråga ut de tävlande om företagsidé, intäkter, framtid och studier. 

Anna Bünger och Johan Eklund

Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum och professor BTH och JIBS och Anna Bünger, enhetschef Näringsliv Tillväxtverket, hälsade alla varmt välkomna och överlämnade till Pernilla Norlin, vice vd och kommunikationschef Entreprenörskapsforum, att introducera studentföretagarna.

Fredrica Ohly

Pedagogisk läxhjälp vidgar med programmeringsutbildning

Först ut var Fredrica Ohly som driver Fredricas Läxhjälp. Företaget är inriktad på läxhjälp i matematik och programmering för högstadie- och gymnasieelever. Fredrica startade företaget 2013 då hon började studera på KTH, då jobbade hon själv på ett läxhjälpsföretag och kände att det gick att göra bättre. Alla hennes läxhjälpare är studenter på KTH och duktiga på både matematik och pedagogik. 2015 utökades verksamheten till utbildning i programmering efter önskemål från kunderna. Planen är att utöka verksamheten ytterligare till att erbjuda läxhjälp via en digital plattform för studiemotiverade elever som inte bor i Stockholm eller Göteborg. Företaget ska i framtiden kunna erbjuda en månadstjänst med både video- och chatfunktion.

William Larsson

Ett Hemnet för företag

Den andra finalisten var William Larsson, Mittuniversitetet, som driver m2finder.com. William har varit entreprenör sedan barnsben och söker ständigt nya affärsmöjligheter. När han flyttade till en ny stad och fick svårt att hitta en bostad tänkte han att företag också måste ha svårt att hitta lokaler. Därav m2finder. Han ansåg att designen på webbplatserna som utannonserar lokaler var fula och dåligt designade. Avsikten med m2finder är därför att bygga ett Hemnet för företag. Hyreslokaler är en konservativ bransch, men nu händer det nya saker, sa William Larsson. I framtiden ska han bygga ut tjänsten och använda mer inslag av delningsekonomi när det gäller kontorsyta. Han förklarade också att intäkterna består av kommission vid uthyrning och annonsklick.

Parisa Khosravi 

Så fattas bättre livsmedelsbeslut!

Parisa Khosravi studerar vid Stockholms universitet och har utvecklat en mobilapplikation som får människor att fatta informerade livsmedelsbeslut – Infood. Produkten grundar sig i  ambitionen att göra det lättare att fatta goda beslut, livsmedelsbranschen kommer att följa användarnas/konsumenternas agernade. Parisa Khosravi framhävde att Infood har 2-3 miljoner produkter i en kvalitetssäkrad  databas och en snabb scanningfunktion att använda i matbutiken. Hon hänvisade också till att två av tre svenskar går på diet, att en femtedel av vuxna under 40 år är veganer eller vegetarianer och att ca en fjärdedel av befolkningen är överkänsliga mot något eller några livsmedel. Det finns därför en ljus framtid för den här typen av produkt eftersom en fjärdedel av befolkningen är villiga att betala för att vara mer informerade om vad de äter. Än så länge finns en prototyp, men företaget har stöd av SU inkubator, får direkt rådgivning av Hallvarson och Halvarson, har fått ett lån från Almi och är nu ute för en investeringsrunda.

Salad Hilowle

Drömmen om ett internationellt erkänt produktionsbolag

Salad Hilowle från Konstfack och med företaget med samma namn, Salad Hilowle, kom till Sverige 1993 och lärde sig svenska genom att se på film. Han närde tidigt en dröm om att få jobba med film och sedan 2012 har han haft den möjligheten. Han har dessutom hunnit jobba upp sig inom filmvärlden och skapat sig ett nätverk. Salad Hilowle startade sitt företag i ren frustration över att det inte kommer filmer från mindre orter. När en filmproduktion besöker en stad får den lokala ekonomin en skjuts. Filmproduktionen ger en marknadsföringseffekt och då ökar uppmärksamheten för orten och kan medföra filmturism. Stadens varumärke och identitet får förutsättningar att stärkas, sa Salad Hilowle. Han vill nu sätta de mellanstora städerna och framför allt Gävle på filmkartan. Inom fem år vill han ha ett internationellt erkänt produktionsbolag som kan göra långfilm, tv-serier och reklamfilm. Den största utmaningen är att få in personer som aldrig jobbat med film  – som vill jobba med film – in i bolaget. Med dubbla identiteter, som svensk och somalier, vill han att fler personer med liknande bakgrund som han själv ska få en förebild.

Vera Antonov

Krångelfri bokföring med innovativ programmering

Vera Antonov, Bfree Accounting AB, började sommarjobba med bokföring som 16-åring och funderade över varför bokföring var så krångligt. Hon erbjöd digitaliserade tjänster via en redovisningsbyrå men konstaterade att deras tjänster var för dyra för små bolag. Tanken föddes att kunna erbjuda mindre bolag  digitaliserade bokföringstjänster. 2014 började hon utveckla den nya produkten samtidigt som hon påbörjade en kandidatutbildning i innovativ programmering. Nu kan hon ta med det hon lär sig i utbildningen direkt in i företaget. Skillnaden mellan Bfree och andra bokföringsprogram är att de andra är skrivna på ”ekonomsvenska” och baseras på debet och kredit. Det är komplicerat även för den som talar svenska. Bfree använder ”drag and drop”-metoden för bokföring. Systemet är även översatt till arabiska och engelska och förhoppningen är att ett enkelt bokföringsverktyg kan vara en metod för nya svenskar att bli entreprenörer och därmed underlätta integrationen. Bokföring i Sverige är inte så annorlunda i jämförelse med resten av Europa, därför bör företaget även kunna växa utomlands. Produkten är i stort sett färdigutvecklad men ytterligare finansiering behövs för marknadsföring. Parallellt med detta bygger Vera Antonov upp en ny community för småföretagare som även vara potentiella kunder.

Efter studentpresentationerna berättade fjolårets vinnare Johan Wikström, vd Genomtänkt Kommunikationsbyrå, om den internationella finalen som förra året arrangerades i Bangkok. Han beskrev det som ett mycket påkostat event med  studentföretagare som vill förbättra världen från 51 länder. Förutom finalisterna fanns även inspirerande föreläsningar och Entrepreneurs’ Organisation med sitt nätverk av ca 14 000 företag.

Johan Eklund, Vera Antonov, Carl Johan Rehnvall och Anna Bünger

Avslutningsvis var det dags för juryn att tillkännage Årets studentföretagare 2017. Carl Johan Renvall, Triton Advisers Sweden AB och Anna Bünger, Tillväxtverket, presenterade vinnaren Vera Antonov, Bfree Accounting AB, med motiveringen:

”För ett stort samhällsengagemang och med uthållighet och viljestyrka sänker du trösklar för företagande genom innovativ programmering. Du har en vision mot 2020 när du springer över målsnöret i bokföringens maraton”.