Tidigare vinnare – Årets studentföretagare

2017 Vera Antonov

Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets pris till Årets Studentföretagare 2017 tilldelas Vera Antonov med företaget Bfree Accounting AB.

Skillnaden mellan Bfree och andra bokföringsprogram är att de andra är skrivna på ”ekonomsvenska” och baseras på debet och kredit. Det är komplicerat även för den som talar svenska. Bfree använder ”drag and drop”-metoden för bokföring. Systemet är även översatt till arabiska och engelska och förhoppningen är att ett enkelt bokföringsverktyg kan vara en metod för nya svenskar att bli entreprenörer och därmed underlätta integrationen.

Juryns motivering lyder: ”För ett stort samhällsengagemang och med uthållighet och viljestyrka sänker du trösklar för företagande genom innovativ programmering. Du har en vision mot 2020 när du springer över målsnöret i bokföringens maraton”.

GSEA_vinnare2016_web2016 Johan Wikström

Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets pris till Årets Studentföretagare 2016 tilldelas Johan Wikström med företaget Genomtänkt kommunikationsbyrå AB.

Juryns motivering löd: Från nutid till framtid i ett osvenskt format. En driven serieentreprenör med internationellt fokus van att klara motgångar i en digital värld. Du är Genomtänkt!

– Nytänk kring kundlojalitet har varit avgörande för vår framgång.  Vi såg ett behov och har skapat mjukvara som ändrar det traditionella sättet att se på lojalitet, säger Johan Wikström.

Förstapriset är 150 000 kronor och en plats i den internationella finalen i Bangkok, Thailand

Arets-studentforetagare-2015-webb2014 Alexander Brännkärr

Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets pris till Årets Studentföretagare 2014 tilldelas Alexander Brännkärr med företaget Indivator i Uppsala.

Juryns motivering lyder ”Med envishet, beslutsamhet och engagemang, för unga människor och deras talang har han byggt sitt företag med en spännande potential för framtiden”.

Indivator erbjuder utbildningsprogram grundade på välbeprövade metoder med syfte att utveckla unga individers entreprenöriella förmåga. Företagets program är utformade för att ge unga självförtroende, mod, kreativitet och motivation för att ge deltagarna ett övertag på arbetsmarknaden.
– Det här priset betyder jättemycket för mig och Indivator, framförallt legitimitetsmässigt. Det här är ett nationellt erkännande från väldigt trovärdiga aktörer. Dessutom är det kul för mig och mina medarbetare att veta att vi gör någonting bra. Jag är jättetaggad på att åka till USA i april och pitcha inför en internationell jury eftersom ambitionerna är att bygga ett internationellt bolag, säger Alexander Brännkärr.

20132013 Joachim Thomson

Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets pris till Årets Studentföretagare 2013 tilldelas Joachim Ronneback Thomson med företaget Live+ i Stockholm.

Juryns motivering lyder ”För sann entreprenörsanda och värderingar som genomsyrar företaget och entreprenörskapet. Företaget drivs av en idéspruta, är byggt på många ben, har kommit en bit på väg och har goda framtidsutsikter.”
Live+ AB är verksamt inom e-handel, konsulting och introducerar marknadsför samt distribuerar varumärken som vill etablera sig på den nordiska marknaden, bl a TRX och Adonit. Företaget driver även Campusstore.se.

–        Det här är en stämpel på att jag gör någonting bra. Priset kan göra det lättare för mig att få riskkapital. Jag ska ge allt i USA, säger Joachim Ronneback Thomson.

Årets studentföretagare Dick Petersson webb (2)2012 Dick Petersson

Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets pris till Årets Studentföretagare 2012 tilldelas Dick Petersson med företaget Verendus System AB i Jönköping. Prissumman är på 50 000 kronor.

Juryns motivering lyder ”Byggt på kundbehov och med en genomtänkt affärsmodell har Verendus System AB skapat ett växande företag med tillväxtpotential. Företaget tänker i team och hjälper kunderna att skapa mervärde”.

Verendus utvecklar affärsstöd- och verkstadsprogram med målet att förenkla vardagen för handlare, tillverkare, importörer och finansbolag inom husvagns- och husbilsbranschen. Företaget grundades i september 2010 och är idag marknadsledande i branschen med sin produkt Verendus Affärsstöd.

– Det är kul att vi har lyckats bygga bolaget vid sidan av studierna, säger Dick Petersson. Vi har nu fått bekräftelse på att vi inte driver ett hobbyprojekt utan ett riktigt företag.

Årets Studentföretagare är en tävling för studenter som jämte studier på universitet eller högskola äger och driver företag. Årets studentföretagare är en del av den internationella tävlingen Global Student Entrepreneur Awards (GSEA). Den svenska uttagningen arrangeras av Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket. Priset är på 50 000 kronor och delas ut årligen.

Dick Peterson och Verendus deltar i den internationella finalen den 14-16 november i New York.

 

2011 – Mathias Kleverud

Vinnaren av 2011 års upplaga av Årets Studentföretagare heter Mathias Kleverud och driver företaget Sagastream AB i Göteborg.  Prissumman är på 50 000 kronor. 

Sagastream är ett företag inom området interaktiv onlinevideo som startade 2008. Företaget erbjuder en videoplattform för företag att hantera och publicera videos online.

–  Vi var först i världen att livesända på Facebook. Vinsten ser vi nu som en möjlighet att ta nästa nödvändiga steg för att utvecklas både tekniskt och ekonomiskt, säger Mathias Kleverud.

Juryns motivering:

”Genom att ha identifierat ett tekniskt utvecklingsområde med global skalbarhet kan en bred kundgrupp mötas. Företagaren själv är en oerhört skicklig kommunikatör som väcker allas intresse!”

Img_gsea_vinnare_smal

2010 – Chu Zhu

Vinnaren av 2010 års upplaga av tävlingen ”Årets Studentföretagare” heter Chu Zhu och hans företag Student Competitions

Finalen ägde rum onsdag 9 juni. Första priset är 50 000 SEK och en plats i den internationella finalen, GSEA, i USA i november. Prisutdelare var Anna Ekström, SACO-ordförande.

Student Competitions affärsidé går ut på att samla alla olika tävlingar för studenter i världen på en och samma webbplats, www.studentcompetitions.com. En databas där studenter kan finna all information om tävlingarna och där arbetsgivare, universitet och andra som vill nå studenter kan lägga upp sina tävlingar. Webbplatsens officiella lansering ägde rum i april i år och man har idag ca 3000 användare och 1500 unika besökare varje dag, och det är siffror som stiger för var dag.

– Vi har själva vunnit tävlingar och vet vad det betyder för självkänslan och för meritförteckningen, sa  Chu Zhu.

Juryns motivering:
”Vinnare av den svenska finalen i Årets studentföretagare, som är en del av Global Student Entrepreneurship Award, är Chu Zhu, studerande vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, med företaget Student Competitions AB. Det är ett företag som på mycket kort tid utvecklat sin affärsidé globalt och då inte minst på växande marknader som Kina och Indien. Företagets affärsidé skapar broar och stora möjligheter att utveckla nya samverkansformer mellan studenter och företagare, såväl i Sverige som internationellt. Även lärosäten har via detta företag upptäckt nya sätt att nå sina målgrupper. Juryn bedömer att de tjänster som Student Competitions erbjuder kan komma att förändra chanser och karriärvägar för många unga människor runt om i världen.”

img_priser_Morin

2009 – Arvid Morin

Vinnaren av 2009 års upplaga av tävlingen ”Årets Studentföretagare” heter Arvid Morin, Ung omsorg AB, student vid Handelshögskolan i Stockholm

Prisutdelningen äger rum under ett lunchseminarium på temat entreprenörskap i skolan den 11 juni. Prisutdelare är statssekreterare Bertil Östberg. Arvid kommer att få ett stipendium på 50 000 kronor samt en plats i den internationella finalen Global Student Entrepreneur Awards, (GSEA) i USA i höst. I GSEA tävlar studentföretagare från olika delar världen om vem som ska bli 2009 års internationella studentföretagare. Förstapriset är 10 000 USD!

– Ung omsorg är en spännande affärsidé som spänner över generationsgränser. Att företaget sysselsätter många unga människor som på så sätt får kontakt med arbetsmarknaden är ett stort plus. Dessutom har företaget en stor potential både internationellt och nationellt, säger Anders Lundström som är en av jurymedlemmarna.

Juryns motivering:

Arvid Morin har kommit långt i sitt företagande och sysselsätter redan flera
hundra ungdomar i företaget Ung Omsorg. Affärsidén som på ett spännande sätt
överbryggar generationsgränser genom att erbjuda äldre ett umgänge i
vardagen och aktiviteter med ungdomar, är både enkel och genial. Ungdomarna
får kontakt med arbetsmarknaderna, de äldre får stimulans och högre
livskvalitet och den vårdgivare som Ung Omsorg slutit avtal med kan erbjuda
en extratjänst som efterfrågas. Ung Omsorgs företagskultur med unga
team-ledare och regionchefer borgar för styrning och ansvarstagande. Vi ser
stor potential hos företaget att växa både nationellt och internationellt.

2008 – Marcus Anzengruber

Vinnaren av 2008 års upplaga av tävlingen ”Årets Studentföretagare” heter Marcus Anzengruber från Stockholm. Han fick i tisdags motta priset av statssekreterare Jöran Hägglund vid en prisceremoni i Stockholm.

Marcus Anzengruber är endast 19 år gammal och studerar civilekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Han har grundat och driver företaget Constant AB, ett bolag som hjälper stora, ledande internetföretag att nå optimal avkastning på sina investeringar inom internetmarknadsföring.

Marcus Anzengruber får ett stipendium på 50 000 kronor och kommer även att representera Sverige i den internationella finalen Global Student Entrepreneur Awards, (GSEA) i USA i höst. I GSEA tävlar studentföretagare från olika delar världen om vem som ska bli 2008 års internationella studentföretagare. Förstapriset är 10 000 USD!

Tre kandidater valdes ut till finalen i tävlingen Årets Studentföretagare. Förutom Marcus Anzengruber deltog även Jakob Gottlieb från Uppsala som har startat pr- och webbföretaget Mediex samt Svante Bengtsson, en av tre grundare och vd och av miljöteknikföretaget Rehact AB.

Juryns motivering:
Marcus Anzengruber med företaget Constant, vars affärsidé är att hjälpa ledande företag att nå optimal avkastning på sina investeringar i internetmarknadsföring, har genom stark drivkraft och innovativt affärstänk på kort tid nått en framskjuten position på en snabbväxande marknad. Denna snabba expansion har lyckats säkerställas med internt genererade medel och skickligt förhandlade kundavtal.

2007 – Erik Fjellborg

Juryn för tävlingen Årets studentföretagare 2007 har vid sitt sammanträde den 27 april enats om att utse Erik, Fjellborg som vinnare. Tävlingen ska lyfta fram individer, som samtidigt som de studerar, har lyckats skapa ett framgångsrikt företagande.

Erik Fjellborg har bildat företaget Calnet AB som utvecklar och säljer webbapplikationer för att hjälpa företag att spara tid och pengar genom att effektivisera personalhanteringen och informationsflödet mellan administration och anställda. Systemet, McTime, har bl.a. sålts till McDonalds huvudkontor i Sverige och har i dagsläget över 150 McDonaldsrestauranger licensierade till systemet. Detta är nästan 70 % av alla McDonaldsrestauranger i Sverige!

Erik, som startade företagsamheten inom ramen för Ung Företagsamhets verksamhet, fick bl.a. ett Anders Wallstipendium år 2006.

Juryns motivering:
Erik Fjellborg, som läser vid Handelshögskolan i Stockholm, är bara drygt 20 år men har redan hunnit utveckla ett intressant företag med spännande framtidsutsikter. Han har under den korta tid som företaget varit verksamt lyckats kombinera en kompetens inom systemutveckling med att marknadsföra och sälja sina produkter på en kommersiell marknad. Inte minst är det imponerande att Erik har lyckats täcka in en så stor del av den svenska marknaden för systemet McTime.

2006 – Thomas Jönsson

Tävlingen om vem som blev 2006 års svenska studentföretagare avgjordes i maj 2006. Vinnare blev Thomas Jönsson med sitt företag Repsam. Han tilldelades förstapriset i Swedish Student Entrepreneur Award. Thomas fick därmed 25.000 kr samt representera Sverige i den internationella finalen, Global Student Entrepreneur Awards med chans att vinna 10.000 USD!

Thomas Jönsson driver sitt företag Repsam samtidigt som han studerar till civilingenjör vid Lunds universitet och till civilekonom vid Högskolan i Gävle.

Den svenska juryns motivering att utse Thomas Jönsson till vinnare i den svenska uttagningen var:
Thomas har på ett mycket målinriktat sätt på kort tid drivit fram sitt företag Repsam till att idag vara en lönsam affärsverksamhet på ”begagnatmarknaden”. Med sin förmåga att se potential i att ta vara på brukade HiFi produkter, som annars går till spillo, reparera dessa med teknisk kunnighet och sälja vidare till kund har Thomas inte bara visat prov på stor entreprenöriell drivkraft men också på värdefull miljömedvetenhet. Han har identifierat ett tydligt kundbehov och har lyckats tillfredsställa detta genom sin kreativitet och tekniska förmåga och skapat ett företag med tillväxtpotential.

2005 – Daniel Carlsson

Juryns motivering:
Daniel Carlsson, Göteborg, har på ett målmedvetet sätt arbetat för att uppnå sina mål och har uppvisat innovationsförmåga och stor entreprenöriell drivkraft. Han har identifierat ett tydligt kundbehov och har lyckats tillfredsställa detta genom sin kreativitet och tekniska förmåga och skapat ett företag med tillväxtpotential. Juryn premierar Daniel för att han samtidigt med sina studier till civilingenjör i Industriell Ekonomi på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, kunnat driva sitt företag, Gimlisoft AB. Gimlisoft AB säljer kundvårdsprogrammet Gimli CRM och relaterade tjänster. Företaget har redan trots sin unga ålder fått utmärkelser och kontrakt med stora organisationer.

2004 – Kristina Kallur

Kristina Kallur, Falun, med det egna företaget EkoGo AB, har som första svenska vinnare tilldelats FSF:s och NUTEK:s nystartade pris Swedish Student Entrepreneur Awards. EkoGo AB utvecklar och tillhandahåller barnmat baserad på allergivänliga ingredienser. Kristina har på ett målmedvetet sätt arbetat för att uppnå sina mål och uppvisat stor styrka och entreprenöriell drivkraft. Hon har visat prov på stor kreativitet genom att utan branschvana ha skapat en intressant företagsidé med stora utvecklingsmöjligheter.

Logorad_2015_GSEA

Följ oss på: