Gör som Finland och underlätta privata donationer till universitet

webbetta_13janOm regeringen menar allvar med att kunskap ska vara grunden för en positiv samhällsutveckling och vårt främsta internationella konkurrensmedel bör incitament för privata donationer till universitet och högskolor stärkas markant, skriver tre forskare knutna till Entreprenörskapsforum på DN Debatt idag.

Investeringar i kunskap – forskning och utbildning – avgör på sikt hur ett lands tillväxt och välstånd utvecklas. Den globala konkurrensen om de bästa hjärnorna, tekniken och entreprenörskapet är redan ytterst hård och kan förväntas bli ännu tuffare framöver. För att behålla och locka till sig de bästa forskarna måste Sverige bygga globalt konkurrenskraftiga universitet. Kombinerat med en global entreprenörskapsmiljö i världsklass skapas goda förutsättningar för en stark svensk ekonomi driven av innovation och utvecklingsförmåga.

En internationell utblick visar dock att Sverige ligger långt efter när det kommer till ramverk för privat finansiering av forskning och utbildning. Jämfört med till exempel vårt grannland Finland har Sverige mycket att lära.

Läs artikeln på DN Debatt om hur Finland underlättar privata donationer till universitet författad av Pontus Braunerhjelm, forskningsledare Entreprenörskapsforum och professor KTH, Dan Brändström, professor och ordförande i Entreprenörskapsforums Filantropiska forum och Johanna Palmberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum och docent KTH.