Sommarhälsningar från Entreprenörskapsforum

Sommarledigheten är i sikte och värmen har vi redan fått känna av. För dig som gärna tar del av färska forskningsresultat från hängmattan har vi ett antal tips.

I år kunde äntligen Global Award for Entrepreneurship Research delas ut på plats i Stockholm. Årets pristagare Saras D. Sarasvathy, professor University of Virgina, höll en uppskattad prisföreläsning om hennes entreprenörskapsmetod effectuation under prisutdelningen den 25 maj.

Årets nationella Global Entrepreneurship Monitor visade glädjande en toppnotering för svenskt entreprenörskap och i rapporten kartlades även företagande och hållbarhet. Det visar sig att svenska entreprenörer är förhållandevis kritiska till det egna hållbarhetsarbetet. Ett ämne jag även diskuterade i Entreprenörskapsforums podd.

Under våren har vi även publicerat rapporten Borde vi ha enkla jobb? författad av Per Skedinger, forskare IFN. En angelägen studie som visar hur enkla jobb kan förbättra integrationen på arbetsmarknaden och bidra till ökad självförsörjning. Samtalet om självförsörjning, som tog avstamp ur vårt forskningsprojekt Integration Sverige, har fortgått och tagits upp i såväl politiska debatter, nya studier och artiklar i media, nu senast av Entreprenörskapsforums styrelseordförande i SvD.

För ett par veckor sedan bjöd vi in till konferensen Combat Climate Change – The importance of innovation, entrepreneurship and new technology om ny teknik, innovation och entreprenörskap för att möta klimatfrågor. Internationella världsledande forskare mötte representanter från politik, akademi och näringsliv för att diskutera färska forskningsresultat och policy för ny teknik och entreprenörskap inriktat på en grön omställning.

Du hittar inspelning av samtliga våra seminarier, konferenser och webbinarier här! Om det passar bättre i hängmattan tipsar jag om många intresseväckande avsnitt om entreprenörskap, innovation, näringslivsdynamik och tillväxt i podden Forskning om förnyelse. För den som vill kika framåt finns det redan ett par evenemang planerade till strax efter sommaren, bland annat om elförsörjning och foodtech-branschen. I oktober hålls vår årliga konferens Swedish Philanthropy Summit som i år sätter fokus på civilsamhällets roll i djupgående kriser.

Snart semester, men först ses vi i Visby under Almedalsveckan!


Sköna sommarhälsningar från

Anders Broström med kollegor