Den 18 januari gick finalen i Årets studentföretagare 2019 av stapeln. Tre unga ambitiösa entreprenörer som kombinerar studier med företagande tävlade om förstapriset 150 000 kronor och en plats i den internationella finalen i Macao.

Hamza Qadoumi, student vid KTH och grundare av Ecobloom var först ut. Ecobloom har skapat en interaktiv och självförsörjande ekofarm som ska få människor att bli kunnigare, odla smartare och äta mer hållbart.

Hamza Qadoumi

Vi är specialiserade inom urban odling och det som verkligen driver mig är att tänka ut hur vi kan odla smartare och äta mer hållbart.

Näst på tur var Ramtin Massoumzadeh, också han student vid KTH och grundare av företaget Labtrino. Labtrino har utvecklat ett system för smart vattenanvändning genom en mätare med tillhörande app som gör konsumenten mer medveten om sin vattenförbrukning och kan minska onödig förbrukning.

Vår produkt kan spara mycket pengar samtidigt som energiförbrukning och vattenanvändning effektiviseras. I framtiden ser vi möjligheter att skapa smarta lösningar för även t.ex. el och värme.

Sista finalisten att inta scenen var Gustaf Åkerman som har grundat företaget Thriving Ventures. Thriving Ventures har skapat en socialt interaktiv värd där spelare kan engagera sig i olika samhällsroller, som brandman, butiksägare eller kriminell.

Precis som i verkligheten måste spelare skapa en ekonomi för sig själva. Samspel och strategi blir då viktiga förutsättningar.

Efter finalisternas presentationer drog sig juryn tillbaka för en överläggning. Publiken fick sedan lyssna till förra årets vinnare Max Mohammadi, grundare av företaget Hippogriff.

Global Student Entreprenur Awards är mer än en tävling. Det är möjligheten till värdefulla kontakter såväl som internationell press. I finalen gäller det att repetera, fokusera, lyssna, svara kort och kärnfullt och, inte minst, tro på dig själv!

Till sist presenterade juryn årets vinnare. Motiveringen löd: ”Vinnare är den studententreprenör som har hållbarhetstänk och som trygg presentatör och som skapare av lugna miljöer öppnar dörren till en smartare och hälsosammare livsstil – Hamza Qadoumi, Ecobloom ”

Jag är oerhört tacksam att få detta pris och chansen att ställa upp i den globala tävlingen. Att bli Årets studentföretagare ger oss både en välbehövlig kapitalboost såväl som ovärderliga möjligheter till internationell exponering och utökat nätverk. Det känns särskilt roligt att få representera Sverige då vi är väldigt noga med att lyfta fram att vi är en svensk startup som arbetar med en svensk innovation, sa en glad Hamza Qadoumi vid mottagandet av blommor och checken på 150 000 kronor.

Johan Eklund, Entreprenörskapsforum, BTH och JIBS, Filmon Tumizghi, Tillväxtverket, Hamza Qadoumi och Karin Möllborg, Triton

 

Årets Studentföretagare arrangeras av Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket. Sponsor är Triton Advisers (Sweden) AB.