Finansgurun Leo Melamed besökte Stockholm

Torsdagen den 23 oktober arrangerade Entreprenörskapsforum tillsammans med Nasdaq Stockholm ett lunchseminarium med Leo Melamed, mannen som etablerade Financial Futures, finansiella terminer, på Berns salonger. Publiken fick lyssna till hur Melamed, född i Polen, kom till USA som åttaåring, utbildade sig till advokat och av en slump fick en framgångsrik karriär i finansbranschen.

Magnus Billing Leo Melamed
Magnus Billing och Leo Melamed

Seminariet inleddes av att Magnus Billing, vd för Nasdaq Stockholm hälsade alla välkomna och introducerade huvudtalaren.

Från Polen till Chicago

Leo Melamed föddes 1932 i Polen och flydde med sin judiska familj undan nazisterna, via Litauen och Transibiriska järnvägen till Japan tack vare en japansk ambassadör. Ett år senare tog de sig över till Chicago, USA, där Leo Melameds föräldrar tog upp läraryrket och Leo fick börja skolan. Utbildning var viktigt inom familjen och Leo utbildade sig till advokat. Under tiden han studerade arbetade han extra med att utveckla terminsmarknaderna för CME Group och blev sedan kvar i företaget. Leo slutade som advokat 1965 och valdes in i styrelsen för CME 1967.

 

Sin första ekonomilektion

Leo Melamed, som under sitt liv kom att etablera Financial Futures, berättade att han fick sin första ekonomilektion av sin far som sjuåring när de kommit till Litauen. Hans far höll då upp ett litauiskt lita och en polsk zloty i sin hand och frågade Leo: vad är dessa värda? De gick för att köpa bröd på närmsta bageri för att reda på svaret.

– Det vi kom fram till var att det enda sättet att värdera ett mynts värde är på en marknad. Vad kan det köpa, vad är det värt?

Kontaktade Milton Friedman

30 år efter sin första ekonomilektion blev Melamed styrelseordförande för CME i Chicago. Han tyckte då att det var dags för en marknadsplats för valutaderivat. Han presenterade sitt förslag för flera aktörer men blev utskrattad. Melamed insåg att han behövde en trovärdig källa, någon som trodde på honom, och tog därför kontakt med nationalekonomen och statistikern Milton Friedman. De möttes på Waldorf Astoria i New York och när Leo presenterade sina tankar om finansiella terminer tyckte han att det var en bra idé.

Milton Friedman gjorde en förstudie, som Melamed sedan använde för att övertyga USAs finansminister, George P. Shultz, om samma sak.

– Om Milton Friedman säger att detta är bra för oss, är det bra nog för mig, sade Shultz.

Leo Melamed
Leo Melamed

Lanserade finansiella terminer

När CME Group lanserade finansiella terminer som ett finansiellt instrument, ett avtal om köp av egendom vid en framtida tidpunkt till ett bestämt pris, skrev nästan varenda tidning att det var värdelöst. Tjugo år senare lät det annorlunda, då sades det vara den största uppfinningen inom finansvärlden någonsin och i ”the modern era of finance”.

– Jag kunde inte ha haft mer tur eller bättre timing.

Melamed insåg också att världen skulle komma att förändras i sättet vi kommunicerar och att finansmarknaden skulle påverkas av denna utveckling. 1981 införde han därför Eurodollarn (inlåning betecknat i amerikanska dollar på banker utanför USA), 1982 Stock Index Futures.

– Jag kom att kämpa med det här i tjugo år.

Elektroniskt transaktionssystem

År 1987 bestämde Melamed träff med Reuters, världens största kommunikationsföretag, för att diskutera frågan om att skapa ett elektroniskt transaktionssystem. Detta förslag blev inte populärt bland dåtidens börsmäklare som stod att förlora stora belopp i provision om ett sådant system infördes.

– Jag trodde det skulle ta fem år att övergå till elektroniska transaktioner. Resten av världen förstod att detta var framtiden, men motståndet i USA var stort och inte förrän 2004 tog elektroniska transaktioner över helt.

Melamed menade att det elektroniska systemet gjorde marknaderna direkt tillgängliga världen över. Antalet transaktioner i Globex ökade från någon miljon om året till cirka 13 miljoner om dagen. Den 21 oktober 2014 slogs rekord med 14 miljoner transaktioner på en och samma dag. I oktober månad föll även börsen i USA kraftigt.

– Vad gjorde världen för att hantera detta, då alla finansiella instrument var påverkade? De använde futures och derivater för att hantera risk.

Melamed menade att derivat är en del av den naturliga utvecklingen i det finansiella systemet, där risken kan överföras till de som är mer kapabla att hantera den. Den finansiella utvecklingen är bara en del av den evolution som sker på alla områden, en utveckling som går allt fortare.

– Vi kan inte gå tillbaka i tiden. Vi kan endast gå framåt.

Magnus Billing
Magnus Billing 

Status quo?

Melamed avslutade sitt anförande med frågor från publiken. Magnus Billing undrade om det finns någon ”tyranny of status quo” och vad kan vi i så fall göra åt den.

– Jag önskar jag kan svara på vad som kommer härnäst men det kan jag inte. Det vi vet är att det alltid kommer finnas status quo eftersom människor tycker om det de redan känner till. Vi måste dock vara uppmärksamma på förändringar, svarade Leo.

Han fortsatte med att förklara att cirka 70 procent av alla uppfinningar under 1900-talet gjordes av amerikaner eftersom de uppmuntras till risktagande, men att det inte kommer fortsätta vara så i framtiden. Detta beror enligt Leo på möjligheterna som internet för med sig.

– Internet är demokratiserad kunskap och information.

Idag har alla tillgång till samma information oavsett vem man är eller var man befinner sig. Denna jämlikhet i informationstillgång kommer fortsätta att driva innovationer framåt, avslutade Melamed.

Leo Melamed2
Leo Melamed

Se hela seminariet igen här.

Följ oss på: