Årets studentföretagare 2015
Torsdagen den 29 januari bjöd Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket in till finalen av Årets studentföretagare 2015. Sju finalister tävlade om 50 000 kr och en plats i den internationella finalen GSEA (Global Student Entrepreneur Awards) i Washington DC den 15-17 april. Juryn som bestod av representanter från både privat näringsliv och offentlig sektor, med lång erfarenhet av att driva företag, bedömde studentföretagarna som representerade allt från hemtjänst och eventbranch, till IT-lösningar och utbildningsprogram.
Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum och professor vid Jönköpings internationella handelshögskola (JIBS), inledde eftermiddagen med att presentera Entreprenörskapsforum och Tillväxtverket som arrangörer för den svenska tävlingen.
– Det är kul att varav medarrangör till en sådan här viktig insats för att lyfta fram våra unga entreprenörer och sedan låta dem representera Sverige i den internationella tävlingen, konstaterade Johan Eklund.
Blommans Hemtjänst & Service i Halland
Först ut att presentera sitt företag var Aferdita Rrmoku som driver Blommans Hemtjänst & Service i Halland. Aferdita är 25 år och redan utbildad tandhygienist. Utöver att driva företaget studerar hon nu även till socionom. Blommans Hemtjänst & Service bedriver hemtjänst med tilläggstjänster som tandvård och hemstäd i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Företagets anställda består av undersköterskor, vårdbiträden och tandhygienister.
För att säkerställa bästa service ser Aferdita Rrmoku själv till att vara ute i verksamheten en gång i veckan för att säkra att brukare och personal har det bra.
– Det svåraste med att driva ett hemtjänstföretag är att politiken och lagstiftningen kan skifta väldigt fort, vilket påverkar våra förutsättningar. Det roligaste är att vi får så bra omdömen när vi gör brukarundersökningar, sa Aferdita Rrmoku.
Om fem år hoppas hon att företaget har ökat i antalet anställda men om hon kommer att expandera till fler kommuner beror på hur det politiska läget ser ut då.
Weldi
Joakim Sjöblom startade 2011 Weldi. Företaget erbjuder tjänster inom digital trygghet såsom hårddiskförsäkring, online-backup, återställning av data vid hårddiskfel samt permanent radering av data. Joakim Sjöblom, som under gymnasietiden drev UF-företag, kom på affärsidén när hans egen dator kraschade innehållandes tusentals bilder från uppväxten. Han upptäckte då att det inte fanns något försäkringsbolag som täckte reparation av kraschade hårddiskar. Idag erbjuder Weldi Sveriges största hårddiskförsäkring och utöver Weldi har Joakim nu startat sitt tredje företag och ska senare i år vara med tv-programmet Draknästet.
– Mitt intresse för företagande väcktes under gymnasietiden. Det var väldigt lärorikt och jag fick verkligen äta upp att jag i början inte lyfte ett finger. Det som är synd är att samhället ser UF-företagande som något som är på låtsas. Det är det inte, det föder framtidens entreprenörer.
Rent-a-Plagg
Magnus Sellberg från Åre driver det miljömedvetna företaget Rent-a-Plagg som hyr ut kläder och utrustning för skidåkning och friluftsliv av märken som tar miljömässigt och socialt ansvar. Syftet är att minska onödig konsumtion, vilket ger en miljömässig vinst. Företagets målgrupper är allt från barnfamiljer som inte vill köpa nya skidkläder till barnen inför varje vintersemester till de aktiva skidåkarna som vill prova på dyrare plagg innan de investerar i egna.
Om fem år finns Rent-a-Plagg som franchisekoncept. Ungefär samma koncept finns redan i USA och marknaden ser god ut för framtiden. Redan nu har Magnus Sellberg och hans kollegor flera stora varumärken på ingång som de kommer att erbjuda kunder i närtid.
– Den största lärdomen jag har gjort hittills av att driva eget företag är att lyssna på de som gjort resan förut samt att veta när jag inte ska lyssna på andra, avslutade Magnus.
Experimentfabriken
Adam Scheid är vd för Experimentfabriken, en skola för kemi, programmering och robotik. Experimentfabriken ger barn och unga möjligheten att på fritiden prova på och upptäcka det roliga och spännande med naturkunskap. Adams ambition är att fånga upp både de duktiga men även de som har svårt för teknik- och naturämnen.
– Alla vill inte idrotta. Till oss kommer barn och unga för att de vill, inte för att de måste, sa Adam.
Idag finns Experimentfabriken i fem städer i Sverige, med 15 deltidanställda handledare, och vänder sig till både privatpersoner, skolor och företag. Genom att anpassa grundprodukten uppfyller den många specifika behov. Adams ambition är att det om tio år ska vara lika accepterat att experimentera som att spela fotboll.
Indivator
Alexander Brännkärr från Uppsala driver sedan sju år företaget Indivator. Indivator erbjuder utbildningsprogram grundade på välbeprövade metoder med syfte att utveckla unga individers entreprenöriella förmåga. Företagets program är utformade för att ge unga självförtroende, mod, kreativitet och motivation för att ge deltagarna ett övertag på arbetsmarknaden. Alexander startade företaget när han endast var 19 år gammal för att han insåg att en av de viktigaste faktorerna bakom ekonomisk tillväxt är att utnyttja potentialen hos befolkningen, något som han anser inte görs tillräckligt i Sverige.
Idag samarbetar Indivator med bl a Arbetsförmedlingen och erbjuder programmen Work Express och Roligaste Sommarjobbet. Det förstnämnda har blivit ett av Sveriges mest lyckade arbetsmarknadsprojekt. Inför framtiden planerar Alexander Brännkärr att fortsätta utveckla konceptet och bl a ta fram en digital lösning.
– Utmaningen är att hålla en hög kvalitet. Vi måste ha tydliga processer för att de ska fungera, sa Alexander.
Tigerberg & Henningsson
Konsultbolaget Tigerberg & Henningsson drivs av Patricia Henningsson och erbjuder tjänster inom event- och upplevelsebranschen med fokus på inspiration och nytänkande. Företaget startade i september 2013 när Patricia såg en efterfrågan på att arrangera unika event för både privatpersoner och företag.
– Vi levererar inte event på löpande band utan varje kund får något unikt, sa Patricia.
Innovativt projektarbete och goda kundrelationer är två nyckelkoncept som Patricia Henningsson och hennes medarbetare jobbar efter. Kunderna finns inom både den privata och den offentliga sektorn. En av utmaningarna framåt är att ta sig an fler uppdrag inom den offentliga sektorn då det innebär en annan sorts utmaning med fler ramar och regler att förhålla sig till.
Villasysslor
Simon Lumsén är grundare och vd för Villasysslor som erbjuder hushållsnära tjänster för trädgårdarbete. Affärsidén innebär att kunder tillhandahåller verktygen och Villasysslor står för arbetskraften bestående av ambitiösa, motiverade och noggrant utvalda ungdomar. Samtliga anställda har erfarenhet inom trädgårdskötsel. Simon har som ambition att företaget ska bli en året-runt-verksamhet och ser konkurrensfördelen i det låga priset i och med användandet av kundernas egna verktyg såsom gräsklippare och häcksaxar.
– Jag vill fortsätta att arbeta med något som utvecklar mig, avslutade Simon Lumsén.
Gunilla Nordlöf, gd Tillväxtverket, läser upp motiveringen till vinnaren
Vinnaren
När alla studentföretagare hade presenterat sig och sina företag samlades juryn för överläggning. Johan Eklund fick sedan det ärofyllda uppdraget att presenterade vinnaren och sa att det inte varit ett lätt beslut för juryn.
– Det är ett kvitto på att vi har duktiga entreprenörer, menade Johan Eklund.
Vinnaren i Årets Studentföretagare 2015 tilldelades slutligen Alexander Brännkärr och Indivator. Juryns motivering löd ”Med envishet, beslutsamhet och engagemang för unga människor och deras talang har han byggt sitt företag med en spännande potential för framtiden”.