Årets studentföretagare 2018
Torsdag 18 januari gick 2018 års upplaga av Årets studentföretagare av stapeln i Stockholm. 150 000 kr i pris samt en plats i den internationella finalen, Global Student Entrepreneur Awards, GSEA, i Toronto Kanada stod på spel.
Först ut att presentera sitt företag var Joachim Ronneback som driver Bofink samtidigt som han studerar industriell ekonomi på KTH. Han berättade inledningsvis att han drivit företag sedan han var 13 år gammal och att han nu var inne på sitt tredje företag som KTH-student.
Joachim Ronneback
-Trots att svenskar har 100 gånger större skulder än de har sparande finns ingen skuldrådgivare.
Det är här Bofink kommer in, som Sveriges enda skuldrådgivare, som via en app kan ge dig en hälsokoll på ditt lån. Låntagare kan vinna på detta genom att få ned sina låneräntor medan banken kan hitta nya kunder och ge nischade erbjudanden.
-Redan nu finns 15 000 användare av appen och målet är att ha 350 000 användare år 2020.
Nästa student ut var Max M. Mohammadi från Hippogriff vars företag fokuserar på att rädda liv. Idén till företaget kom efter att Max mormor gick bort i hjärtsjukdom som inte upptäckts i tid.
-Tänk om jag kunnat rädda hennes liv med snabbare diagnos.
Max M. Mohammadi
Heartstrings blev en del av lösningen, det är en anordning stor som en mobiltelefon med sensorer som samlar in information om en persons hjärta. Heartstring räddar liv genom att matcha medicinsk information mot annan data, som t ex demografi. Apparaten är dubbelt så tillförlitlig som konventionella diagnosmetoder samtidigt som den är tio gånger snabbare och nästan 50 gånger billigare.
-Jag och mina kollegor bygger en rörelse för att rädda liv.
Evenemangets tredje Studentföretagaren var Sebastian Berg som driver företaget Localsound och studerar på handelshögskolan i Jönköping. Idén till företaget väcktes när en DJ avbokade ett av evenemang Berg höll i.
-Lösningen är Localsound där du med ett enkelt knapptryck kan boka din artist.
Sebastian Berg
Localsound är en app där det lätt går att hitta information om lokala artister som kan bokas för olika evenemang. Förfrågan skickas via appen där också betalningen senare sker. Localsound har redan 100 artister i sitt bibliotek och har flera partnerskap med klubbar och cateringföretag.
-Det är utmanade att vara entreprenör men vårt duktiga team och talangfulla artister driver mig.
Harald Börestam som driver RefundFlight inledde med att konstatera att flygbolag sparar in miljarder på att inte betala ut ersättning för försenade och inställda flyg. RefundFlight hjälper drabbade människor att driva sina anspråk mot flygbolagen mot 25 procent av ersättningen. Företaget växer och just nu driver de inte mindre än 1200 processer mot flygbolag.
Börestam studerar civilingenjör arkitektur, inte till jurist som man kan tro, men menar att han såg en lucka i marknaden och tog chansen. Han fastslog att han har flera intressanta projekt han vill driva i framtiden.
-Entreprenör bygger processer snarare än företag, avslutade han.
Henning Gillberg studerar hållbar utveckling och produktdesign samtidigt som han driver företaget Repamera. Efter att ha fått idén till ett företag tog det honom 20 timmar innan han hade genomfört en marknadsundersökning, förhandlat med en skräddare och ordnat fram sina första kunder. Tanken bakom Repamera är de som har trasiga kläder hemma lätt ska kunna skicka in dem till lagning.
Henning Gillberg
-Att tillverka ett par jeans släpper ut 20 kilo växthusgaser så ju mer jag säljer desto bättre för miljön.
Målet är att förändra kulturen, vi slänger för mycket, sa han slutligen.
Sist ut av årets sex studenter var Daniel Nilsson som driver Wilda Spårning AB och studerar på Luleå tekniska högskola. Wilda Spårning har tagit fram ett positioneringssystem för brandmän. Varje brandman har på sig en liten sändare som står i kontakt med räddningsledningen, som vet var räddningspersonalen befinner sig. Systemet fungerar även i områden utan mobil- och internet-täckning.
Daniel Nilsson
-Vi har fått stöd av Vinnova och nu ska positioneringssystemet installeras på fem stationer.
Marknaden är dock betydligt större än så, speciellt då varje brandstation kan spara upp till 350 000 kr i effektiviseringar med hjälp av systemet. Målet är att bli världsledande inom icke-urban kommunikation, menade Nilsson.
Efter presentationerna fick Vera Antonov, 2017 års vinnare av Årets studentföretagare, chansen att berätta om den internationella finalen i Frankfurt. Hon beskrev det som ett event med stora möjligheter att nätverka och knyta nya kontakter med unga entreprenörer. Antonov använder fortfarande programvaran från bokföringsföretag hon vann förra årets tävling med i sin konsultverksamhet.
-Jag är en entreprenör och kommer definitivt att starta fler företag i framtiden.
Vera Antonov
Efter Antonovs presentation var det dags för juryn att tillkännage Årets studentföretagare 2018. Carl Johan Renvall, Triton Advisers Sweden AB och Helena Nyberg Brehnfors, Tillväxtverket presenterade vinnaren med motiveringen:
En ödmjuk entreprenör med förmåga att nyttja kompetens på ett strategiskt sätt. Genom fler användare utvecklas produktens kvalitet och intelligens och med hjälp av innovativ teknik får han fler hjärtan att slå längre.
Grattis Max M. Mohammadi Årets Studentföretagare 2018!
Johan Eklund, Helena Nyberg Brehnfors, Max M. Mohammadi och Carl Johan Renvall