Final i Årets Studentföretagare 2012

Att lyssna till finalisterna i Årets Studentföretagare, Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets årliga tävling, kändes som att få en vitamininjektion – eller varför inte en blåbärsshot – direkt in i blodet! De inspirerande studentföretagarna berättade om sitt företagande och vi i publiken fick veta mera om bostadsuthyrning, affärsstödsprogram och – just det: blåbärsodling.

 

En sann blåbärsentreprenör

Först ut att presentera sitt företag var Alexander Tervasmäki, som driver Blåbärsgården på Kaggestorp gård utanför Hjo. Han pluggar samtidigt till trädgårdsingenjör på SLU i Alnarp. Blåbärsgården är Sveriges största odling av amerikanska blåbär med självplock som försäljning, till detta ger Alexander Tervasmäki också rådgivning samt säljer buskar till andra odlare runt om i Sverige. Företaget bygger på hög kompetens, nyutveckling och på en egen odlingsstrategi – logisk odling.

–        Jag är i stort sett den ende i Sverige som vet hur man klipper en blåbärsbuske, sa Alexander Tervasmäki, som startade sin karriär för åtta år sedan genom att vara dålig på att plocka blåbär. Istället fick han ta hand om odlingen och arranderar numera gården och importerar världens största blåbär som växer på buske.

–        Blåbärsgården erbjuder en upplevelse och ett trevligt bemötande i en vacker miljö. Självklart har vi goda och lättplockade bär också!

På frågan om hans drivkraft som entreprenör svarar Alexander Tervasmäki att han vill förstå hela sitt företag från bokföringen till hur han bäst gödslar en buske.

–        Att få en helhetsbild av företaget på bästa möjliga sätt är det som driver mig. Jag är en sann blåbärsentreprenör.

 

Inget är så kul som när det går bra för något jag själv skapat!

Därefter presenterade Caroline Bergquist, CC Star AB, sin webbtjänst Absoluteapartment.com där värdar och gäster möts för att hyra eller hyra ut boende under kortare perioder. Detta gör hon samtidigt som hon pluggar till läkare på Uppsala universitet.

–        Att starta företag var självklart för mig med två förtagare till i familjen. Jag gillar att tjäna pengar själv, sa Caroline Bergquist som efter ytterligare 1,5 år till med studiemedel kommer att ta ut lön från företaget.

Bostadsuthyrningstjänsten fungerar efter mottot: tid, tillgänglighet och mödan värt. Systemet bygger på effektivitet och enkelhet och värdar och gäster använder lätt webbformulär och sms-funktionen på mobilen för att mötas och matchas.

Företaget har lägenheter på många håll i världen och Caroline Bergquist hoppas nu kunna höja och få en jämnare intäktsfördelning över året. Hennes fasta kostnader har legat stilla samtidigt som betalnings- och meddelandesystemen är mycket säkra och funktionella.

Hon vill växa långsamt med sitt företag för att hinna med både gäster och värdar så att människor vill boka igen. De pengar hon tjänat har Caroline Bergquist lagt ned på googleoptimering.

I framtiden tror Caroline att hon kommer att vara företagare före läkare.

–        Det finns inget som är så kul som att se att det går bra för någonting jag själv skapat.  Det får nog bli så att jag får konsulta som läkare, avslutar hon.

Caroline och Alexander

När systemet fungerar riktigt bra i den här branschen kan vi erövra nästa

Sist ut av finalisterna var Dick Petersson, med sitt företag Verendus System AB. Han berättade att han nyligen tagit examen som marknadsinriktad företagssäljare vid Affärshögskolan i Jönköping.

–        Det har varit bra att kombinera företagandet med studierna i och med att alla moment vi behövt ta oss igenom med företaget kommit upp inom utbildningen. Dessutom träffade jag min medgrundare på högskolan.

Verendus utvecklar affärsstöds- och verkstadsprogram med målet att förenkla vardagen för handlare, tillverkare, importörer och finansbolag inom husvagns- och husbilsbranschen. Dick Petersson, som tidigare arbetat just i husvagnsbranschen, förstod att det behövdes ett enkelt affärssystem för återförsäljare. Efter att ha testat sin produkt på en testpanel, som ville ha neutral aktör som kunde jobba med alla husvagnsmärken, har numera 110 handlare Dick Peterssons enkla, branschanpassade och webbaserade affärsstöds- och verkstadsprogram.

–        Vi har ställt om halva Sveriges marknad till att jobba digitalt. Och när vi ger affärsstöd får vi tillbaka data. Här har nu finansbolagen visat intresse av att kunna finansiera via vårt system.

Verendus har Europa som hemmamarknad, i strategin ingår att expandera via en tillverkare eller agent. Dick Petersson vill dock se till att systemet fungerar riktigt bra i den här branschen innan han kikar vidare på att erövra nästa.

Dick Petersson och Anneli Sjögren, Tillväxtverket

Jag har faktiskt startat en alldeles egen koncern!

Innan det var dags för prisutdelning fick publiken stifta bekantskap med Alexander Brännkärr som driver tre bolag som alla fokuserar på utbildning inom entreprenörskap. Detta samtidigt som han pluggar på Handelshögskolan. Ett av hans företag, Indivator, låter ungdomar driva företag som sommarjobb, vilket har körts i fem kommuner. Work express är ett annat som riktar sig till arbetslösa ungdomar. Intrapreneur express, är ett tredje, som har företag som vill skapa ett mer entreprenöriellt företagsklimat som målgrupp.

–          Jag har anställt två personer till mina luftslott som trots allt omsätter två miljoner, säger Alexander Brännkärr och skrattar.

Ulrika Stuart Hamilton och Alexander Brännkärr

Han medger att han omskrivs som optimistisk på gränsen till naiv men tillägger att man det är bra att just vara naiv och blunda ibland så länge man också får något gjort. Sedan springer han tillbaka till Handelshögskolan där koncernredovisning står på agendan.

–          Det är lärorikt för det faller samman med min företagsvardag, jag har faktiskt startat en alldeles egen koncern, avslutar Alexander Brännkärr.

 

Vi adderar självförtroende

Även Magnus N:son Engelbäck, VD Ung Företagsamhet, medverkade för att diskutera kopplingen mellan företagande och studier. Han menade att det visst går att utbilda till entreprenörer. I vår verksamhet adderar vi självförtroende och sätter ihop lag som sporrar varandra, det tränar den entreprenöriella förmågan.

Magnus N:son Engelbäck

Ett problem är att Skolverket fortfarande inte har definierat vad entreprenörskap är trots att regeringen har sjösatt kunskapssatsningen ”Entreprenörskap i skolan”.

–          Vi måste få landa i definitionerna och vad vi faktiskt vill åstadkomma. Det gäller också att låta lärarna få en situation som är görbar i klassrummen. Sedan måste föräldrar engagera sig i skolan, det måste vara mera av öppna spjäll mot verkligheten, avslutade N:son Engelbäck.

Och en sista detalj, vem vann? Det gjorde Dick Petersson med Verendus System AB.  Han prisades som Årets Studentföretagare 2012 och fick prissumman på 50 000 kr. Utöver prispengarna erhåller vinnaren dessutom en plats i den stora internationella finalen, Global Student EntrepreneurAwards (GSEA), som hålls i New York senare i höst.

Följ oss på: