Julhälsningar från Entreprenörskapsforum

2014 är mitt sista år som vd för Entreprenörskapsforum. Det har varit sex stimulerande och roliga år men nu är det dags att lämna över. Johan Eklund blir en utmärkt efterträdare. Jag kommer kvarstå som forskningsledare på halvtid och fortsätta min professur på KTH. Jag vill passa på att tacka alla som medverkat och deltagit i Entreprenörskapsforums olika arrangemang under min tid som vd och bidragit till att verksamheten lyckats väl!

Efter en intensiv vår med rapportlanseringar och seminarier, inte minst inom projektet Uppdrag Välfärd, och dessutom sex övningar i Almedalen, följde en nästan lika fullspäckad höst med många kvalificerade seminarier och konferenser. Jag har också varit i Kina för att träffa företrädare för olika toppuniversitet och organisationer och undersöka förutsättningarna för samarbete med det stora landet i öst. Ett första resultat av den resan blir ett seminarium tillsammans med ett kinesiskt forskningsinstitut under våren 2015.

Några andra höjdpunkter under året har varit:

Smadagar

​Årets Småföretagsdagarna blev en av de mest lyckade konferenser vi arrangerat genom åren med drygt 200 deltagare. Vi hade ett mycket starkt program med medverkande som Magdalena Andersson, Jan Björklund, Annie Lööf, Peter Norman, och två tidigare Global Award-pristagare. Prins Daniel var dessutom med under större delen av dagen.

SPSPublik

Den 21 maj arrangerades Stockholm Philanthropy Symposium för andra gången i samarbete med svensk-amerikanen Roger Svensson. Konferensen samlade drygt 200 deltagare och bjöd på ett digert antal svenska och internationella medverkande från såväl forskningssidan som den politiska sfären samt givar- och mottagarsidan.

PanelGEM

Den 10 juni lanserades den nationella Global Entrepreneurship Monitor (GEM) rapporten, den internationellt största kartläggningen av entreprenörskap där Entreprenörskapsforum är den svenska noden. Från politikerhållet kommenterades rapporten av dåvarande näringsminister och centerpartiets partiledare Annie Lööf och nuvarande näringsminister Mikael Damberg (S).

panel2mazzucato

Första veckan i oktober bjöd vi, tillsammans med Vinnova, in den internationella toppforskaren Mariana Mazzucato, professor vid Oxford University. Mazzucato deltog i två olika övningar, dels ett seminarium med Vinnova den 30 september med kommentarer från Tobias Krantz Svenskt näringsliv, Maria Ludvigsson SvD och Ola Pettersson LO och dels vid en konferens på temat innovation och tillväxt som vi arrangerade tillsammans med SCB 1-2 oktober. Här kommenterade Hans Lööf KTH, Magnus Henrekson IFN och Regina Summer SNITTS.

utdelning-Schumpeter.-McCloskey_512

Den 5 november arrangerade Entreprenörskapsforum för tredje gången The Swedish Schumpeter Lecture 2014. Årets föreläsare var Deirdre McCloskey, professor vid University of Illinois, Chicago som talade på temat ”How We Actually Got Rich: The Liberal Plan of Equality”. Diskutanter var Monika Arvidsson tankesmedjan Tiden, Jesper Roine SITE Handelshögskolan i Stockholm och P J Anders Linder Axess Magasin. En livlig diskussion följde efter presentation och kommentarer.

Slutpanel2

Lanseringen av den sjätte upplagan av Swedish Economic Forum Report ägde rum den 20 november, med fokus på högre utbildning, arbetsmarknad och innovation. Vi hade återigen glädjen att ha ytterst kvalificerade kommentatorer, bl a Karolina Ekholm Finansdepartementet, Anna Kinberg Batra Moderaterna, Anna Felländer Swedbank, Lena Hallengren Riksdagens utbildningsutskott (S), Annie Lööf Centerpartiet, Jonas Milton Almega, Madelene Sandström KK-stiftelsen samt Per Tryding Sydsvenska Handelskammaren. Bland författarna märktes bl a Hulya Ulku och Silvia Muzi, båda från Världsbanken.

Utdelning-Global-Award_512

Den 3 december tilldelades Shaker Zahra det prestigefyllda Global Award for Entrepreneurship Research 2014 för sin forskning inom Corporate Entrepreneurship, intraprenörskap, dvs företags förmåga att ta fram innovationer och bidra till ekonomisk tillväxt med hjälp av egna resurser. Vid prisutdelningsceremonin medverkade Gustav Borgefalk grundare Student Competitions, Charlotte Brogren Vinnova, och Klas Granström Expressen samt entreprenören och industrialisten Melker Schörling, tillika ordförande i Entreprenörskapsforum. Övningen modererades av Pernilla Ström.

Vi ser fram emot fortsatta aktiviteter 2015 då under nytt ledarskap. Då kommer även vår årliga konferens Småföretagsdagarna att byta namn till Swedish Entrepreneurship Summit, och hållas 18-19 mars på Örebro slott i samarbete med Örebro universitet.

Jag vill tacka för det år som har gått, och tillsammans med kollegorna på Entreprenörskapsforum önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Bästa julhälsningar

​Pontus Braunerhjelm och övriga medarbetare på Entreprenörskapsforum