Braunerhjelm kommenterar Ericssonvarslet

Pontus Braunerhjelm 700Att Ericsson varslar 2200 anställda och 800 konsulter innebär att telekomjätten inte kommer ha mycket industriproduktion kvar i Sverige. Ericsson har idag lika många anställda som före telekomkrisen, 110 000, men i Sverige har 27 000 arbetsplatser försvunnit, d v s två av tre anställda är borta. 

Även i Kista där Ericsson har sin forskning planeras neddragningar och det är mycket oroande, säger Pontus Braunerhjelm, forskningsledare Entreprenörskapsforum och professor KTH, i Ekonomiekot.

– Om vi tappar den här typen av företag och människor med stark kompetens då är det ett problem för Sverige i ett internationellt perspektiv. När vi tittar tillbaka kan vi se att inom gamla paradindustrier som läkemedel, telekom och IT så förefaller vi att tappa. Man har slagit igen flera FoU-enheter, det är alltså inte bara produktion som vi tappar. Samtidigt växer det på andra områden, dit företagen väljer att lokalisera de här delarna, säger Braunerhjelm.

Lyssna till morgonens Ekonomiekot här.

Pontus Braunerhjelm kommenterar även varslet i SVT:s Aktuellt den 11 mars. Här uttrycker han oro över att forskning och utveckling, FoU, som kopplas till Ericssons framtidssatsningar hamnar utomlands. Enligt inslaget hänger detta samman med strukturförändringar, Ericsson vill göra andra saker med helt andra resurser. Det ska bli molntjänster, TV och media och handlar om att ställa om från hårdvara till mjukvara.

Titta på inslaget i Aktuellt drygt 13 minuter in i sändningen.