Julhälsningar från Entreprenörskapsforum

Julbild2015_4Julhälsningar från Entreprenörskapsforum

2015 är mitt första år som vd för Entreprenörskapsforum. Det har varit ett innehållsrikt och spännande år och jag märker att Entreprenörskapsforum är en väletablerad organisation med högt anseende. Detta är mycket tack vare er i nätverket, dvs ni beslutsfattare, praktiker och forskare som engagerar er i frågor som rör entreprenörskap, innovation och näringslivsdynamik.

Några höjdpunkter under året med Entreprenörskapsforum har varit:

SES_gruppfotoÅrets Swedish Entrepreneurship Summit hade ett starkt program och lockade, förutom två ministrar, även 150 deltagare till Örebro. Ett spännande tema var teknikskiftesrevolutionen – vad betyder AI, 3D och digitaliseringen för dig? I diskussionen medverkade Amy Loutfi, docent Örebro universitet, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, Cecilia Warrol, ansvarig för produktionsfrågor Teknikföretagen, och Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom Swedbank.

Panel-1_SPSDen 27 april arrangerades Swedish Philanthropy Summit. Konferensen samlade 170 deltagare och bjöd på ett digert antal svenska och internationella medverkande från såväl forskningssidan som den politiska sfären samt givar- och mottagarsidan. På bilden noteras Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum och KTH, Maria Rankka, Stockholms Handelskammare, Cristina Ljungberg, Giving Wings, Zoltan Acs, London School of Economics och Charles Keidan, University of London.

Global-Award-Sidney-WinterDen 20 maj delades 2015 års Global Award for Entrepreneurship Research ut till professor Sidney Winter. Winter höll sin prisföreläsning i spegelsalen på Grand Hotell. På bilden prisets donator Melker Schörling, Sidney Winter, ordförande i priskommittén Charlie Karlsson och undertecknad. Årets pristagare utmanar den traditionella ekonomiska teoribildningen med sitt evolutionära perspektiv och manade under föreläsningen till ytterligare diskussion kring entreprenörskapets betydelse för en dynamisk ekonomi.

Panel-policyDen 9 juni lanserades årets nationella GEM-rapport. Vid seminariet medverkade bland andra Jennie Nilsson riksdagsledamot (S), Ann Öberg Svenskt Näringsliv, Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson (M), Jan-Olof Jacke, AstraZeneca och Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum och KTH. Ytterligare en rapport baserad på GEM-data som jämför entreprenörskapet i Europa, USA och Kina presenterades under året i Washington DC och Peking.

LopezDen 1 oktober bjöd Entreprenörskapsforum in till ett seminarium med Världsbankschefen Augusto López-Claros (längst till höger) som presenterade rapporter om det svenska näringslivsklimatet. Han menade att även om det går bra för Sverige finns det utrymme för förbättringar, inte minst i utbildningssystemet samt vad gäller skatter och arbetsmarknadsregleringar. Kommenterade gjorde Elisabeth Thand Ringqvist SVCA, Christer Ågren Svenskt Näringsliv och Hulya Ulku Världsbanken.

SEFLanseringen av den sjunde upplagan av Swedish Economic Forum Report hölls den 26 november. I år sattes fokus på vinster i välfärden. I rapporten visas att vinstmotivet är en viktig drivkraft för konkurrens och innovation och att opinionen mot vinster i välfärden delvis bygger på missuppfattningar om vinsternas storlek. I genomsnitt överskattar svenskarna vinstmarginalerna med dryga 400 procent. Diskutanter var Monika Arvidsson, Tankesmedjan Tiden, Dan Olofsson, entreprenör, och Anna-Karin Hatt, Almega.

Vi ser fram emot fortsatta intresseväckande och forskningsspridande aktiviteter 2016! Ett antal är redan datumsatta: finalen av Årets studentföretagare 24 februari, Swedish Philanthropy Summit 14 mars, Swedish Entrepreneurship Summit 7-8 april i Malmö, i samarbete med Sydsvenska Handelskammaren, och prisutdelningen av Global Award for Entrepreneurship Research den 10 maj. Notera gärna datumen i almanackan redan nu!

Innan vi är inne i 2016 vill jag tacka så mycket för mitt första år som vd och tillsammans med kollegorna på Entreprenörskapsforum önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

​Bästa julhälsningar​

Johan_namnteckningJohan Eklund och medarbetare på Entreprenörskapsforum