Pressrum

Publiceringsdatum: 2020-05-15

Restaurangnäringen och handeln i stadskärnorna har drabbats hårt av coronakrisen och tvingats till stora och plötsliga permitteringar och varsel. Många företagare riskerar avveckling. I Entreprenörskapsforums serie på temat Idéer för ekonomisk återhämtning efter pandemin föreslås utvidgade serveringstillstånd och en mild liberalisering av alkoholpolitiken för att skapa nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen för en bransch som måste ställa om.

 

I Utvidgning av serveringstillstånd - ett förslag för att främja restaurangbranschens anpassningsförmåga och återhämtning efter pandemin varnas för att än fler konkurser inom restaurangbranschen står för dörren. Redan i mitten av april hade över 32 000 i branschen varslats eller blivit av med arbetet. I dagsläget är restaurangernas försäljning av alkohol betydligt mer lönsam än maten, men alkoholen får endast utskänkas vid bordsservering. I förslaget görs ett räkneexempel på om matlådor kompletterade med alkoholhaltig dryck för konsumtion i hemmet förmår täcka förluster från de uteblivna bordsserveringarna.

 

- Före­tag med serveringstillstånd bör beredas tillstånd att sälja alkohol som fristående återförsäljare. Det skulle innebära en förbättring av likviditeten inom restau­rangnäringen vilket underlättar ekonomisk uthållighet och återhämtning. Reformen är självfinansierad och enkel att genomföra, säger artikelförfattaren Hans Seerar Westerberg, forskare Handelns Forskningsinstitut.

 

I Återanpassning efter coronakrisen: Nytt liv för stads­kärnan föreslås tre åtgärder för att främja entreprenörskap i stadskärnor:

  1. Att kravet på matservering för utskänkningstillstånd tas bort,
  2. att reglering av uteserveringar liberaliseras samt
  3. att regleringen av tillåten användning av lokaler liberaliseras.

 

Förslagen syftar till att samtidigt stärka stadskärnornas konkurrenskraft på lång sikt och mildra den akuta krisen orsa­kad av corona.

 

- Genom att kravet på att servera mat slopas blir det möjligt att etablera enklare öl- och vinbarer som är enklare att driva och kan generera sysselsättning åt de som nu blivit friställda. Vi kan även räkna med att dessa verksamheter bidrar till en ökad aktivitet och handel i stadskärnorna, säger författarna Ingemar Bengtsson universitetslektor i fastighetsvetenskap vid LTH, Lunds universitet och Fredrik Kopsch universitetslektor i fastighetsrätt vid LTH, Lunds universitet.

 

 

Ladda ned:

 

Utvidgning av serveringstillstånd - ett förslag för att främja restaurangbranschens anpassningsförmåga och återhämtning efter pandemin

 

Återanpassning efter coronakrisen: Nytt liv för stads­kärnan

 


För intervjuer och kommentarer:

 

Hans Seerar Westerberg, forskare, Handelns Forskningsinstitut, 070–2233383

 

Ingemar Bengtsson, universitetslektor i fastighetsvetenskap vid LTH, Lunds universitet, 073–7072825

 

Fredrik Kopsch, universitetslektor i fastighetsrätt vid LTH, Lunds universitet, 076–0190997

 

 

 

 

Entreprenörskapsforum söker korta policyförslag och idéer för ekonomisk återhämtning efter pandemin (1 000–2 500 ord på svenska) Alla inkomna förslag granskas av forskare och accepterade förslag publiceras löpande och görs fritt tillgängliga via https://entreprenorskapsforum.se/efterpandemin/


Det här mejlet skickades till pressify+@meltwater.com
Entreprenörskapsforum, Entreprenörskapsforum, Grevgatan 34, 3 tr, Stockholm, Stockholms län 11453, Sverige
Avregistrera


Följ oss på: