Sverige sticker ut i global entreprenörskapsundersökning

Den årliga rapporten från Global Entrepreneurship Monitor (GEM), världens största studie av entreprenörskap, lanseras idag i Santiago, Chile. För tjugonde året i rad mäts och analyseras entreprenöriell aktivitet liksom ambitioner och attityder till entreprenörskap, nu i 49 länder.

 

De svenska resultaten sticker ut på några områden. Bl.a. uppmärksammas att ungefär tre av fyra svenskar, tycker att det är lätt att starta företag. Nederländerna och Polen har liknande resultat, medan övriga medverkande länder hamnar på lägre nivåer. När det gäller entreprenöriella möjligheter hamnar Sverige högst i hela undersökningen, 82 procent av svenskarna ser goda möjligheter att starta företag i sin omgivning.

 

Årets undersökning bekräftar bilden av Sverige som ett land med betydande entreprenöriella möjligheter. Det borde ha förutsättningar att leda till ännu högre nivåer av entreprenörskap. Globalt kan konstateras att gig-ekonomin är på frammarsch även om det är för tidigt att dra definitiva slutsatser om omfattningen och hur robust den är, säger Pontus Braunerhjelm, forskningsledare Entreprenörskapsforum, professor KTH och BTH samt team leader för det svenska GEM-teamet.

 

Ett annat område där Sverige står sig starkt är intraprenörskap som beskrivs som något av ett europeiskt fenomen. I Sverige, Tyskland och Cypern är det lika vanligt med intraprenörskap som med entreprenörskap genom nystartade företag (TEA).

 

GEM-rapporten lyfter särskilt två områden i den globala lanseringen: familjeföretagande samt gig- och delningsekonomi. Det visar sig att nästan 20 procent av världens företagare jobbar ihop med familjemedlemmar. Vad gäller omskrivna giggers är sex procent av alla individer i 27 länder en del av den s.k. gig- eller delningsekonomin. Sydkorea hamnar högst, över 20 procent av den vuxna befolkningen är frilansande egenföretagare  eller aktiva inom delningsekonomin. Israel, Chile, USA och Irland ligger också högt med över 10 procent av den vuxna befolkningen i denna del av ekonomin.

 

Ladda ned den globala entreprenörskapsrapporten

På bilden: Alfonso Swett, vd Confederación de la Producción del Comercio, Daniel Undurraga, medgrundare Cornershop, Vesna Mandakovic, Instituto de Emprendimiento, UDD, Caroline Echenique, grundare Tika, och Hernán Cheyre, Instituto de Emprendimiento, UDD.