Söderqvist stipendiat med arbetsmarknadsekonomiskt fokus

Entreprenörskapsforums doktorand Fredrik Söderqvist, även BTH och Unionen, har tilldelats stipendium från Sverige-Amerika Stiftelsens för att studera vid MIT, USA. Han kommer att fördjupa sig i arbetsmarknadsekonomiska frågor som rör fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och kollektivavtalens roll i att lindra negativa konsekvenser av strukturomvandling.

 

-Grattis Fredrik, du får den klassiska frågan, hur känns det?

”Det känns jätteroligt! Dels att tilldelas ett så pass anrikt stipendium, men också att pricka in det till stiftelsens 100-årsjubileum! Utbytet mellan Sverige och USA är och förblir viktigt och jag hoppas kunna bidra med detta på frågor som rör arbetsmarknadens funktion, regleringar och arbetsmarknadens parters roller. Den amerikanska politiska kartan ritas just nu om och med det har det uppstått ett allt större intresse för hur andra länder reglerar sina arbetsmarknader.”

 

-Spännande, hur ser det amerikanska intresset av vad som händer på svensk arbetsmarknad ut?

”Det pågår till exempel en diskussion om hur USA kan övergå till användandet av branschvisa kollektivavtal. Då blir de nordiska länderna intressanta, där arbetsmarknadens parter har stor handlingsfrihet jämtemot lagstiftaren, kan anpassa regleringar efter olika behov och mål. Sådan forskning blir ofta komparativ. Att forska om detta i USA under ett halvår innebär att jag själv får möjlighet att ta in mer av det amerikanska perspektivet, men även diskutera det utifrån ett svenskt perspektiv. Förhoppningen är att lära mig mer om både den svenska och amerikanska arbetsmarknaden på det sättet.”

 

-Du ska studera vid Sloan School of Management på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, MA, USA. Hur går dina tankar?

”Det känns såklart jättespännande! Det innebär tid att skriva på artiklar till avhandlingen, men också möjligheten att kunna presentera dem för kollegor vars forskning ligger i den absoluta framkanten inom mina forskningsområden.”

 

-Kul, lycka till! Vi ser fram emot att höra mer om hur forskningen framskrider!

 

Läs mer om Fredrik Söderqvists forskning 

Läs mer om Sverige-Amerika Stiftelsen och dess stipendiater

 

Foto: Sverige-Amerika Stiftelsen. 2019 års stipendiater tillsammans med vd Anna Rosvall Stuart, nytillträdde ordf Christian Salamon, Prins Carl Philip, avgående ordf Mariana Burenstam Linder, Kanadas Ambassadör Heather Grant samt amerikanska ambassadens Chargé d’Affaires Clifford Bond. Fredrik Söderqvist syns på översta raden längst till höger.