Ny rapport: Så kan svenska universitet bli bättre

Sverige behöver höja reformtempot för den statliga forskningspolitiken, särskilt för att komma tillrätta med de statliga lärosätenas stagnerande forskningsproduktivitet. Det är en viktig pusselbit för att säkra Sveriges position som forsknings- och innovationsland och ge den forskningsbas som krävs för svensk industris långsiktiga konkurrenskraft.

I en ny rapport från Entreprenörskapsforum, framtagen på uppdrag av Produktivitetskommissionen, argumenterar författarna för reformer av lärosätenas forskningsfinansiering och styrformer som kan öka produktiviteten i forskningssektorn.

I Investeringar i kunskap som drivkraft för produktivitet – reformer för forskning och innovation föreslås en rad prioriteringar för svensk forsknings- och innovationspolitik:

  • Utveckla FoU-avdraget och expertskatten för att stimulera produktivitetsutveckling genom förbättrade villkor för innovation i Sverige.
  • Offensiva satsningar på offentligt finansierad forskning som möjliggör ett kunskapsintensivt näringsliv och ger en bas för Sverige som ledande forsknings- och innovationsland.
  • Reformera formerna för statens styrning av lärosäten för att främja självständiga lärosäten med fokus på förutsättningar för forskning och forskningsbaserad utbildning av hög kvalitet.
  • Stärk incitamenten för direkta donationer till forskning från privatpersoner och företag. Statliga forskningsmedel kan avsättas för att matcha privata donationer.
  • Inrätta nya forskningsinstitut med begränsad livslängd och överväg innovationsupphandling i samma anda som den amerikanska ARPA-modellen.
  • Verka aktivt för ett skifte i EU:s FoU-politik mot grundläggande forskning och utveckling på tidigt ”pre-competitive”-stadie på bekostnad av stöd för tillämpad utveckling eller rena industristöd.

Rapporten presenteras vid ett seminarium klockan 15:15-16:30 idag. Följ presentationen online!

För intervjuer och kommentarer: Anders Broström, vd Entreprenörskapsforum och professor Göteborgs universitet, 070-441 24 47 och Karl Wennberg, professor Handelshögskolan i Stockholm, 070-510 53 66