Ny rapport: Värmland, Stockholm och Dalarna toppar i entreprenörskap

Andelen entreprenörer varierar kraftigt över Sverige. Högsta andelen finns i Värmland, Stockholm, Dalarna och Västmanland där cirka nio till knappt elva procent är entreprenörer medan Blekinge, Jämtland, Norrbotten och Kalmar län återfinns i bottenligan med andelar mellan knappt sex och åtta procent. Det visar en ny rapport från Entreprenörskapsforum, som bygger på data från Global Entrepreneurship Monitor bland 18–64-åringar för åren 2021–2023.

För tredje gången presenterar Entreprenörskapsforum en regional GEM-rapport, Ett företagsamt Sverige? Regional GEM-rapport 2024, som utifrån genomsnittsvärden över tre år, 2021–2023, ger en tydlig bild av hur det ser ut med entreprenöriella aktiviteter, ambitioner och attityder på regionnivå.

– Över tid ser vi en viss stabilitet i rankingen. Stockholm och Halland har i alla tre undersökningarna hamnat bland topp-fem-länen. En intressant utveckling visar Västernorrland som klättrat från fjärde sist till en fjärdeplats i den senaste mätningen. Vad gäller länen i botten, Gävleborg, Örebro och Västerbotten, kan vi konstatera att det sammantaget verkar finnas dåliga förutsättningar för företagande i dessa regioner, säger Per Thulin, forskare Entreprenörskapsforum och KTH.

För att höja det regionala entreprenörskapet pekar forskningen mot att politiken bör inriktas på generellt goda och långsiktigt hållbara ramvillkor på såväl regional som nationell nivå. I rapporten presenteras policyförslag i tre huvudgrupper:

Förbättra det lokala företagsklimatet: Se över skatter, avgifter och myndighetstjänster för företag att starta, växa och utvecklas. Satsa på utbildning och kompetensutveckling.

Attraktiva boendemiljöer: Förbättra tillgången till vård, skola, kultur och naturupplevelser.

Infrastruktur: Underlätta för företag att nå kunder och samarbetspartners både inom och utanför regionen.

– För att skapa ett starkt och hållbart företagsklimat krävs helhetssyn, långsiktig strategi och samarbeten. Det är även viktigt att lära av varandra, då kan regioner i Sverige utvecklas till ännu mer attraktiva platser för företag att etablera sig och växa, säger Johanna Palmberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum och docent Södertörns högskola.

Rapporten presenteras vid ett seminarium klockan 12:00–13:00 idag.

För intervjuer och kommentarer:
Per Thulin, forskare Entreprenörskapsforum och KTH, 070-559 66 24
Johanna Palmberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum och Södertörns högskola, 072 375 79 75