Ny rapport: Långsiktig politik kan lyfta svensk forskning

Ökad forskningskvalitet har varit ett av de viktigaste målen i de senaste decenniernas forskningspolitik i Sverige. Politiken från början av 1990-talet fram till mitten av 2010-talet har kännetecknas av ambitiösa insatser och nya grepp för att stärka forskningen och universitetens internationella konkurrenskraft. I en ny rapport granskas excellensinitiativen och deras utfall. Satsningarna har samlat politiskt stöd kring forskningspolitiken och nyinvesteringar i forskning såväl som drivit förändring inom universitetsvärlden. Men ambitioner till trots har satsningarna inte resulterat i stärkt internationellt genomslag för svensk forskning.

I rapporten Perspektiv på excellenssatsningar ges en djupgående analys av excellensinitiativ inom Sverige, Danmark, Frankrike och Tyskland från tidigt 1990-tal till mitten av 2010-talet. Den internationella jämförelsen sätter ljus på utvecklingen i Sverige. Trots politiska satsningar och betydande resurstillskott har svensk forskning inte stärkt sitt internationella genomslag. Samtidigt är genomslaget högre för andra, jämförbara länder.

– Att se över och lära oss av tidigare excellenssatsningar är högst aktuellt nu när nya pengar riktas mot excellens i den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Att ge universiteten mer autonomi och flexibilitet bör prioriteras men också att utmana sektorn till kvalitetssäkring av forskning och forskningsbaserad utbildning, säger Anders Broström, vd Entreprenörskapsforum och professor Göteborgs universitet.

Författarna efterfrågar en konsistent forskningspolitik som ger långsiktiga ramvillkor med utrymme för institutionell autonomi och akademisk frihet. Forskningspolitiken behöver också i högre grad än idag underbyggas med gedigna kunskapsunderlag, inklusive utvärderingar av särskilda initiativ och satsningar. Möjligheten att lära av det förflutna kan ge verktyg att forma en framtid där svensk forskning stärker sin position och relevans på den globala arenan.

Rapporten presenteras vid ett seminarium klockan 16:00-17:30 idag.

För intervjuer och kommentarer:
Anders Broström, vd Entreprenörskapsforum och professor Göteborgs universitet, 070-441 2447