Svenskt system för arbetskraftsinvandring – ett hinder för tillväxt

Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring har inte förändrats till det bättre sedan reformen 2008. I stora delar har arbetskraftsinvandring blandats samman med asylinvandring, vilket bidragit till orimligt långa handläggningstider och ett ofta rättsosäkert system med en rad uppmärksammade ”kompetensutvisningar”. I en ny rapport från Entreprenörskapsforum visas att Sverige måste arbeta proaktivt med talangattraktion, utifrån svenska företags kompetensbehov. Idag släpar Sverige långt efter konkurrentländerna.

I rapporten Stärkt svensk talangattraktion – konkurrenskraft och kompetens genom arbetskraftsinvandring visar författarna att värdet av kvalificerad arbetskraftsinvandring är betydande för svenska företags tillväxt och konkurrenskraft. Samtidigt dras det svenska systemet med problem, som årslånga handläggningstider, svårhanterlig byråkrati och kompetensutvisningar.

– Svenska företag skriker efter kompetent arbetskraft och kompetensbrist är ett betydande tillväxthinder. Trots det har få insatser gjorts och politiska utspel om arbetskraftsinvandring visar på bristande insikt om företagens kompetensbehov såväl som arbetsmarknadens matchningsproblem, säger Daniel Wiberg, en av rapportförfattarna.

Sverige saknar idag helt nationella insatser syftade till att attrahera internationell talang och högkvalificerad arbetskraft. Om Sverige på allvar vill konkurrera om global talang, måste det nuvarande regelsystemet förändras. I rapporten föreslås att:

  • Regeringen i dialog med näringsliv och myndigheter tar fram en nationell strategi för stärkt talangattraktion.
  • Det nuvarande regelverket förenklas och ansökningsprocessen snabbas upp för kvalificerad arbetskraft. Migrationsverkets handläggningsti­der måste kortas.
  • Stärka näringslivets möjligheter till påverkan och insyn genom att Migrationsverkets kommunikation med näringslivet förbättras.
  • Rådgivnings- och servicecenter inrättas för högkvalificerad arbetskraftsinvandring, med förebilder i andra länder. Vårt grannland Danmark utgör ett gott exempel.
  • Regelverket för kvalificerad arbetskraftsinvandring förenklas och tydligare krav på egenförsörjning genom inkomstkrav och eget ansvar ställs.
  • De fackliga organisationernas rätt att yttra sig över erbjudna villkor slopas för anställningar i företag som inte omfattas av kollektivavtal

Författarna pekar på att Sverige har mycket att lära från andra länders arbete på området.

– Sverige bör snarast dra lärdom av andra länders framgångsrika arbete med arbetskraftsinvandring. Annars riskerar vi än större kompetensförsörjningsproblem och minskad svensk konkurrenskraft. Vi har inte råd att vänta, säger Daniel Wiberg

Ladda ned rapporten: Stärkt svensk talangattraktion – konkurrenskraft och kompetens genom arbetskraftsinvandring

Se inspelningen av lanseringsseminariet här!

För intervjuer och kommentarer:
Daniel Wiberg, ekonomie doktor och chefsekonom Strand Kapitalförvaltning, 070-935 08 04