20-11-20

Lansering av slutrapport: Vägar till självförsörjning

Den 4 december webblanseras slutrapporten i projektet ”Integration Sverige” där författarna presenterar ett sammanhängande reformprogram som inkluderar en rad insatser inom flera politikområden: alltifrån närings-, utbildnings- och arbetsmarknadspolitik till den ideella sektorn. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är en av kommentatorerna. Välkommen med din anmälan!

LÄS MER
20-11-19

Braunerhjelm i Fplus: Superinvesteraravdrag behövs!

Sedan den stora skattereformen på 90-talet har uppskattningsvis 600 justeringar av skatterna gjorts. Det är inte alltid så lätt för vanligt folk att förhålla sig till detta, säger Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm när han kommenterar en eventuell ny skattereform i Fplus. Han säger också att skatter är ett tillväxtpolitiskt instrument, läs intervjun som inkluderar ett superinvesteraravdrag!

LÄS MER
20-11-12

Swedish Economic Forum – Sveriges långsiktiga välstånd

Den 24 november lanseras den tolfte upplagan av Swedish Economic Forum Report. Denna gång med fokus på svensk konkurrenskraft och hur Sverige kan säkerställa ett långsiktigt välstånd.  Hur har svensk konkurrenskraft påverkats av coronakrisen? Medverkar gör bl.a. Staffan Bohman, styrelsordförande bl.a. Elektrolux, IFN, Karolina Ekholm, professor Stockholms universitet och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).  

LÄS MER
20-11-11

Företagens digitala omställning – under och efter pandemin

Pandemin har slagit hårt mot hela ekonomin och har även inneburit ett storskaligt experiment i att använda digitala verktyg. Välkommen till ett webbinarium den 19 november där resultaten från en ny rapport om den digitala omställningen bland små och medelstora företag presenteras. Medverkar gör bl.a. Günther Mårder, vd Företagarna och Gunilla Nordlöf, gd Tillväxtverket.

LÄS MER
20-11-10

Intervju: Varför drivs bara 1 av 3 företag av kvinnor?

Hur får Sverige fler framgångsrika entreprenörer? Den frågan ställer sig Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna, i ett avsnitt av Uppdrag:Jämställdhet. Entreprenörskapsforums vd Johan Eklund intervjuas liksom Gunilla von Platen, entreprenör, filantrop och investerare. Johan drar på resultat från Global Entrepreneurship Monitor och lyfter bland annat behovet av stabila politiska spelregler för företagande.

LÄS MER
20-11-09

William Kerr om globala talangflöden

Att immigration har förändrat amerikansk innovation berättade årets Schumpeterföreläsare William Kerr, professor Harvard Business School, om på webbinariet den 28 oktober. Professorerna Mats Hammarstedt och Johan Eklund medverkade också. Se föreläsningen på Youtube och passa även på att följa Entreprenörskapsforums konto.

LÄS MER
20-11-05

Företagsstöd i en föränderlig tid

Entreprenörskapsforum samarrangerade ett webbinarium med OECD Spatial Productivity Lab där riktade incitament till företag diskuterades. Johan Eklund, vd och professor, lyfte att en föränderlig verklighet kräver en förnyad diskussion om hur politiken kan stödja nystartade företag. Bland annat uppmärksammades att politiken behöver bli mer experimentell, innovativ och evidensbaserad för att uppnå högsta effekt.  

LÄS MER
20-10-29

DN Debatt Repliker: Alla företagsstorlekar behövs

Fem professorer inom entreprenörskap och företagsdynamik, bland andra Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund replikerar Per Molander: Som forskare blir vi bedrövade när före detta generaldirektörer målar breda policyslutsatser baserat på enstaka populärvetenskapliga verk. Molander har rätt i att stödpolitiken behöver ses över, men hans övriga påståenden är felaktiga och saknar stöd i forskningen.

LÄS MER
20-10-28

Braunerhjelm i Sveriges Radio om småföretagspolitik

Entreprenörskapsforums Pontus Braunerhjelm, professor KTH och BTH, diskuterade med Jämlikhetskommissionens Per Molander i Sveriges Radio med anledning av en DN Debatt på temat senare decenniers politik med syfte att gynna små företag. Braunerhjelm lyfte de små företagen som bidragande till innovationer som fångas upp av de större företagen.

LÄS MER