Sommarhälsningar från Entreprenörskapsforum

Sverige firar midsommar och ställer om till sommarens lugnare tempo. Mot en fond av ljusa nätter och planer för ledigheter kan vi på Entreprenörskapsforum se tillbaka på den första halvan av vårt jubileumsår. 2024 är nämligen speciellt för oss: firar 30 år av forskning, nätverk och debatt. För att uppmärksamma detta arrangerade vi ett somrigt 30-årsmingel. Längst ner på sidan hittar du några bilder från firandet!

Vi håller dock blicken framåt och ser fram emot minst lika många produktiva år till där vi kan verka för en stark svensk ekonomi och levande näringslivs. För dig som gärna tar del av färska forskningsresultat från trädgården har jag ett antal tips:

I år delades Global Award for Entrepreneurship Research ut på Operaterrassen i Stockholm. Årets pristagare Michael Frese och Robert Baron, mottog utmärkelsen för banbrytande forskning om entreprenörskapets psykologiska fundament. Vid prisutdelningen den 27 maj höll Michael Frese en uppskattad prisföreläsning om vad vi kan lära av entreprenörskap i Afrika.

Årets nationella Global Entrepreneurship Monitor visar att det svenska nyföretagandet står sig väl trots ett utmanande ekonomiskt läge under 2023. Dock ser vi att även om fler svenskar än någonsin startar företag är det inte fler som uthålligt driver företag. Här finns arbete att göra. För att säkra svenskt välstånd och konkurrenskraft behöver vi entreprenörer som bidrar till ekonomisk dynamik och bygger morgondagens tillväxtbolag. Det kräver översyn av ramvillkor, sänkta kostnader och risker kring att anställa och en fungerande kompetensförsörjning såväl som bredare  utbildningsvägar så att fler kan vara med och bygga nya värdeskapande företag kring digitalisering och AI-teknik.

Villkoren för ekonomisk förnyelse var något som aktualiserades vid årets upplaga av talarserien Swedish Schumpeter Lecture där professor Javier Miranda satte fokus på en serie orosmoln som svävar över hela västvärlden och en långsiktig trend mot mindre förnyelse och avtagande produktivitetsutveckling.

Under våren har vi även publicerat uppdaterade indikatorer kring kvinnors entreprenörskap i Sverige, i samarbete med Svenskt Näringsliv. I likhet med GEM-studien visar årets siffror att nyföretagandet bland kvinnor ökar men att det etablerade företagandet samtidigt minskar.

I rapporten Hur får vi bättre regleringar? – Rekommendationer för samhällsekonomiskt bättre regelgivning ges 17 förslag på hur svensk reglering kan bli enklare och mer effektiv. I rapporten lyfts vikten av att politiken tar arbetet med regelgivning på allvar. Arbetet med de regler som omgärdar företagandet är något Entreprenörskapsforum belyser kontinuerligt och därför välkomnar vi att regeringen nu visar handlingskraft genom att inrätta ett Förenklingsråd.

Självförsörjningsfrågan som först lyftes inom Entreprenörskapsforums projekt Integration Sverige diskuteras vidare och vid presentationen av den ekonomiska vårpropositionen för 2024 konstaterade vi att regeringen inför ett självförsörjningsmått – en åtgärd som Entreprenörskapsforum föreslagit under ett antal år.

Du hittar inspelning av samtliga våra seminarier, konferenser och webbinarier här! Om det passar bättre i hängmattan tipsar jag om många intresseväckande avsnitt om entreprenörskap, innovation, näringslivsdynamik och tillväxt i podden Forskning om förnyelse. För den som vill kika framåt finns det redan ett par evenemang planerade till hösten. Den 4 september arrangeras ett samtal kring boken ”Det nya utanförskapet – Självförsörjningens utveckling och välfärdsstatens framtid” och den 11 oktober går vår årliga filantropikonferens Swedish Philanthropy Summit av stapeln, i år på temat Kulturen, staten och kapitalet. Dessutom kraftsamlar vi kring ekonomisk förnyelse och svensk konkurrenskraft med en konferens den 19 november.

Jag vill passa på och rikta ett särskilt tack till Entreprenörskapsforums finansiärer som möjliggör vårt kontinuerliga arbete med att initiera, bedriva och kommunicera policyrelevant forskning.

Vi hörs och ses efter semestern – om du inte är på plats i Visby under Almedalsveckan? Om så är fallet hoppas jag att du hittar in till något av våra sex arrangemang.

Sköna sommarhälsningar från

Anders Broström med kollegor