Digital transformation, artificiell intelligens och ekonomisk tillväxt
Från ett fokus på teknikupptagning har digitalisering alltmer kommit att handla om organisatorisk och institutionell förändring på organisations-, bransch- och samhällsnivå. Innovation och entreprenörskap spelar en central roll i den fortsatta digitaliseringen, men existerar inte i ett vakuum utan i ömsesidiga beroenden med såväl etablerade företag, institutionella ramverk och regelverk. Med detta följer en ny generation av policyfrågor som exempelvis handlar om konkurrens mellan plattforms-företag, framtidens arbetsmarknad, AI och automati-serat beslutsfattande samt balansen mellan datadriven utveckling och personlig integritet.
Plattformen samlar i dagsläget sex olika forskningsprojekt, varav flera omfattar insamling av unik statistik om det digi-tala skiftet i svensk ekonomi och samhället i stort.
• Strukturomvandling och transitionsproblem som handlar om att identifiera och analysera målkonflikter och flaskhalsar i digitaliseringens kölvatten.
• Digital transformation, artificiell intelligens (AI) och ekonomisk utveckling som undersöker hur digitalise-ring och AI påverkar innovation, entreprenörskap och konkurrens med avseende på bland annat arbets-marknad, utbildning och personlig integritet.
• Kartläggning av en uppkopplad och ihopkopplad näringslivsstruktur som handlar om att undersöka hur (ömsesidiga) beroenden mellan företag ökar med användningen av digital teknik, plattformar och moln-tjänster samt vad det betyder för ekonomi och politik.
• Digital innovation, marknader och nya regleringar som handlar om framväxten av en ny generation av lagstiftning för den digitaliserade ekonomin inom EU.
• Digital spetskompetens som ingår i regeringsupp-draget med samma namn och handlar om att samla statistik om det framtida behovet av digital kompetens i privat och offentlig sektor.
• Ett annat perspektiv på entreprenörskapets kultur som handlar om kvinnliga grundares perspektiv på kulturen kring entreprenörskap och startups.