Julhälsningar från Entreprenörskapsforum

Vi närmar oss julhelgen och julstämningen börjar landa på riktigt. På Entreprenörskapsforum ser vi tillbaka på flertalet entreprenöriella höjdpunkter under det gångna året. Året har bjudit på ett stort antal goda och givande samtal och möten. Vi ser fram emot att under 2024 fortsätta dessa och bjuda in till nya dialoger och debatter med utgångspunkt i aktuell forskning.

Vid Lucia anordnades ett seminarium om hur omvärlden kan stärka Ukrainas förmåga att stå emot det ryska anfallskriget genom affärsrelationer. Sveriges ambassadör till Ukraina gav värdefulla insikter om situationen i landet och vad som behövs av Sverige och EU i detta skede. Ta gärna del av inspelningen.

Under hösten har vi även hunnit med den välbesökta årliga konferensen Swedish Philantropy Summit, i år på temat Så når vi målen i Agenda 2030: Effektivare bistånd och samarbeten och att dela ut Unga forskarpriset 2023 samt att diskutera den högre utbildningens framtid under ett besök av den danska reformkommissionens ordförande Nina Smith.

Jul- och nyårsledigheten erbjuder tid för reflektion och tillbakablick på året som gått. Varför inte ta del av konkurrenskraftig och policyrelevant forskning på entreprenörskapsområdet. Lyssna på podden Forskning om förnyelse, kika in på något tidigare evenemang via Entreprenörskapsforums YouTube-kanal eller ladda ned någon av Entreprenörskapsforums senaste rapporter.

I Digitaliseringens konsekvenser för skattesystemet lyfts att det är hög tid att modernisera skattesystemet för att göra det förenligt med den tid vi lever i. I Kvinnors entreprenörskap i Sverige visas att Sverige är omkring 50 procent fler män än kvinnor entreprenörer. Det är ett mönster som förändras mycket långsamt, trots Sveriges relativa jämställdhet. I skriften Hur använder myndigheter utvärderingar? pekar författaren på värdet av ärliga utvärderingar av industripolitikens effekter.

Andra tips på entreprenöriella smällkarameller är att ta del av ny kunskap om vägar framåt och nya lösningar för att långsiktigt stärka konkurrenskraften genom de analyser som tagits fram inom projektet Task force för stärkt svensk konkurrenskraft. Eller varför inte uppdatera dig om den digitala strukturomvandlingen i ekonomi och samhälle genom att kika på de senaste publikationerna från projektet Digitalisering och teknikpolitik. Nya perspektiv ges även i specialutgåvan Climate Change, Complexity and Policy Design från Oxford Review of Economic Policy där redaktörerna Pontus Braunerhjelm och Cameron Hepburn samlar potentiella synergier och innovativa lösningar på de växande klimatutmaningarna från ett forskningsprojekt rörande klimatpolitikens utformning.

Snart har vi 2024 här och vi har en mängd spännande saker på gång. I januari håller vi ett seminarium om hur regleringar påverkar innovation utifrån den nyligen publicerade Handbook of Innovation and Regulation och en lunchlansering av rapporten Circular business models: Where does Swedish industry stand?. Och mycket mer utlovas! Håll utkik i e-post och sociala medier för inbjudningar.

Med önskan om en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Anders Broström med kollegor